Tips voor de voorbereiding van je reis

Onmisbare of handige spullen voor onderweg
GPS. Als je de kaarten en de borden in de gekste talen ziet, kom je met de gps toch overal. Ook van andere reisigers krijg je coordinaten door van plaatsen. Dit is echt onmisbaar. Wij hebben de Garmin etrex alta vista met de wereldkaart erin. Hiermee kan je heel goed uit de voeten.
Alles brander om op te koken. Het makkelijkste is om op loodvrij benzine te koken omdat dit overal te krijgen is. Zorg ervoor dat de brander hier ook op uitgerust is. Wij hebben de MRS....... Deze bevalt uitstekend en kan echt overal op branden.
Buiten douch. Aan de zijkant van de bus / auto een slag op hangen met een douchkop. Wij hebben een jerrycan op het dak waar een dompelpomp in kan. Aan de dompelpomp zit een12 volt stekker en een schakelaar. Vaak kun je je niet douchen en dit is heerlijk om je in de vrije natuur toch even op te frissen.
Kleed. Er wordt in deze landen veel gepicknicked. Dat doen wij dus ook en maken dankbaar gebruik van een (verhuis)kleed om op te zitten. Lekker zacht en je wordt niet smerig van alles wat op de grond ligt.
Schoonwatertanks van min. 19 liter. Wij hebben 2 x 19 liter als drinkwater voorraad. Ze verkopen hier ook van die blauwe tonnen met water en deze zijn 19 liter. Zo hebben we altijd vrij goedkoop, veel drinkwater bij.
Waterzuiveringspompje. Erg handig als je geen grote tonnen kunt vinden. Zo heb de altijd voldoende water bij.
Balonnen. De kinderen vinden dit prachtig. En het is beter dan snoep.
Anzichtkaarten met plaatjes van nederland. De mensen zijn erg nieusgierig naar hoe het er nou uit ziet in nederland.
Gewone gsm telefoon. Vaak kun je in de landen een prepaid kaart kopen. Zo kun je gratis gebeld worden en in het land zelf in nood ook bellen. Kost vrij weinig en een groot plezier. Zeker goedkoper dat een sataliet telefoon.


Vooraf regelen:
Visum iran, syrie, pakistan en india. Door deze al in nederland te regelen scheeld je dit een hoop tijd en ergenis in deze landen. Op zich kun je het visum voor iran en syrie in Turkije, Istanbul regelen en voor india en pakistan in Iran, theran regelen. Het kost je minimaal een week per visum en dit is vaak op plaatsen waar je eigenlijk niet wil zijn. Wij waren er erg blij mee dat we hierveel energie in nederland in hebben gestoken als we andere reizigers hun verhalen horen.
Carnet de passage. Via ADAC in Munchen hebben we heel snel en goed het carnet de passage kunnen regelen. Op de site van adac staat veel informatie en bij de grensen zijn ze er tot nu toe goed mee bekend.
Autoverzekering. Op de groene kaart staan in welke landen je verzekerd bent