Reis/vakantie verhaal Zweden

Klik hier voor meer foto's

Reisbrief Zweden,

Pas net onderweg en nu al de tweede reisbrief, we hebben een deel van Zweden mogen zien. Een heel mooi land waar we een keer eerder zijn geweest maar toen met de tent en de motor.
Nu heerlijk met ons buske en happyke. We vonden het eigenlijk wel spannend want we komen met de boot aan en we moesten Happy aanmelden bij de douane. Wie weet sturen ze ons wel terug. Maar gelukkig hadden we het paspoort en kon het douane verhaal beginnen.
Er stond een groot bord waar je je hond aan moest geven maar er was niemand te vinden. Een uur gezocht naar een douanebeambte ,bij alle belletjes gebeld, aan deuren gevoeld maar nergens reactie.Ook de mensen van de boot wisten van niks. Maar ja zomaar het land inrijden met de kans dat als ze erachter kwamen de hond in quarantaine moest of iets dergelijks, leek ons ook niet zo’n goed plan.Bij een grote slagboom voor vrachtauto’s maar eens op de intercom gedrukt en jawel contact. We moesten een nummer bellen in Oslo. Het nummer gebeld en de beste man wilde alleen het hondenpaspoortnummer van happy weten. En we mochten het land in. Vreemde toestand.

Maar goed we zijn binnen! Het land van het vrij kamperen,  en de mooie natuur. Daar komen we voor! Welkom in het land van Ikea, Saab, Volvo en ABBA of worden we oud? We hadden de eerste nacht een mooie plek gevonden aan de zee. Helemaal geweldig. Er stond wel een bord bij in het Zweeds maar dat konden we niet zo goed lezen. Bleek het later een betaalde kampeerplaats te zijn. De beste man kwam om 9 uur ’s-avonds zijn geld ophalen.  We hadden alleen nog geen Zweeds geld gehaald. Oeps. Eigenlijk dachten we dat Zweden ook in de euro zat, en dat we met euro’s konden betalen, dus niet. Lekker voorbereid weer. Met een beetje kletsen mochten we ook in euro’s betalen. Daar ging onze vrije/gratis kampeerplaats. Grrrr.

De volgende dagen hebben we heerlijke bij meren en rivieren vrij gekampeerd,  hebben daar ook heerlijk gezwommen. Het was namelijk 29 graden!! Niet te geloven, in Zweden zo warm.Ondanks dat het zo warm is zijn de meertjes  echt heel erg koud. Om over de riviertjes maar niet te praten ( die doen gewoon pijn) . Als je eruit komt is het echt heerlijk, je tintelt helemaal. Soms keek happy ons ook aan met van die ogen jullie zijn gek het is beren koud, maar die lag er meestal als eerste in, op zoek naar een vis.  We zagen eigenlijk niemand zwemmen en nu snappen we waarom. We moesten ons toch wassen en zo gaat het ook. Bij de bergmeertjes was het water s-morgensvroeg net een spiegel zo glad. Echt fantastische om te zien en je kon er eigenlijk naar blijven kijken. Heerlijk om hier te ontbijten en toch maar even een dipje in het water te doen. Dit is echt op en top genieten! Je kan het eigenlijk niet beschrijven en moet het zelf meemaken.
Je staat hier zo dicht bij de natuur echt heerlijk, je hoort soms een specht of een andere vogel  mooie fluiten en voor de rest hoor je echt helemaal niks. Over de meren zie je af een toe een zwaan of gans vliegen dit is echt puur natuur. Dit geeft een geweldig vrijheidsgevoel zo dicht bij de natuur.
Het enige mindere van deze natuur zijn de muggen !! Als we gingen wandelen in de bossen met de kleine poeltjes met de honderdduizenden muggen, bleek dat de muggen ons wel erg lekker vonden. Soms met ťťn tik had je 4 muggen te pakken. Dus blijven lopen dat had je er niet zoveel last van, dicht bij het meer had je er gelukkig ook geen last van. (waarschijnlijk te koud bij het water!)  Maar je kan er wel aardig gek van worden van de muggggen vooral ’s-Nachts, maar gelukkige doen de horren in bus het erg goed.  
Om te rijden in Zweden is erg prettig ( behalve de diesel prijs) , de wegen zijn super en wat erg opviel niemand rijdt er te hard. De bekeuringen schijnen ook super hoog te zijn dus we hebben ons dan ook maar aangepast.
Je rijdt door de vele dennenbossen die ze veel gebruiken om papier te maken  en waarschijnlijk een aantal voor de kasten van Ikea. Wat ook erg opvalt zijn dat bijna alle auto’s 3 extra koplampen op de auto hebben gemaakt om in het donker te rijden, dus wij vallen niet eens zo uit de boot met onze lampen.

Donker wordt het hier eigenlijk op het moment al niet echt meer. We zeiden dan ook in onze eerste brief we gaan met de zon naar bed en staan met de zon weer op. Nou dat houden we niet vol. De zon gaat om 23:15uur onder dat gaat goed en de zon komt om 04:30 alweer op !! Dat is toch echt een beetje te vroeg!! Straks in Noorwegen gaat de zon een paar dagen helemaal niet onder. Dus toch maar uitslapen tot 08:00uur.
Tijdens het rijden kom je ook echt hele mooie huizen sommige zijn erg mooi gekleurd en andere hebben riet of mos op de daken. Echte Zweedse huizen.
Wat ook opvalt zijn de vele blonde vrouwen, hier maar geen foto’s van gemaakt.  Dat scheelt weer een boos gezicht. Ook de tatoeages zijn hier heel normaal, het komt naar ons inziens hier een stuk vaker voor  als in Nederland. En met het mooie weer zijn er sommige te zien die er echt mogen zijn.
De mensen die we gesproken hebben zijn erg aardig en behulpzaam, al snappen we er niks van dat ze met dit mooie weer in de campers blijven zitten.  ’s-morgensvroeg blijven ze allemaal binnen zitten terwijl het ontzettend mooi weer is. Of sporen wij niet dat we altijd buiten zitten.
Als we het toch over niet sporen hebben, we kwamen een ski gebied tegen waar nog wat sneeuw lag. Met onze slippers en korte broek de sneeuw in en sleeŽn maar. Happy was helemaal door het dolle in de sneeuw. s-morgens zwemmen in een meer, daarna wandelen door een bos en later spelen in de sneeuw, raar dat het beestje ’s-avonds moe is.  
Happy heeft ondertussen al ontdekt dat ons buske haar nieuwe huis is geworden, en elke keer als de deur opengaat denkt ze waarschijnlijk, wat voor feest staat me nu weer te wachten.
Tijdens het vrij kamperen schouwt ze lekker door de bossen of bij een meer, nu maar hopen dat ze een keer met een konijn of vis thuis komt. Of toch niet.

Het is wel een beetje schuiven voor onze drieŽn om op 1m≤ te kunnen bewegen, maar het lukt aardig. Wat eigenlijk wel erg geinig is we slapen bijna elke dag op een andere plaats, als je dan je ogen opendoet en je kijkt naar buiten moet je vaak even denken waar zijn we ook alweer.Het duur maar een paar seconden maar die hersenpan is dan nog niet helemaal wakker.

We hebben onderweg ook nog een stukje techniek gezien, wat Martine erg aanspreekt.
het was een aquaduct met 4 trapssluizen erachteraan uit 1860 met er boven een  weg,  en een treinspoor. De sluizen zijn net zoals de sluizen in het Panama kanaal maar dan in het klein. Bij elke sluis ga je een meter of 6 omhoog of omlaag. Sluizen met mooie houten deuren. Echt erg leuk om te zien.

 Zweden was voor ons echt een geniet land en was meer een vakantie land dan een reis land. Heerlijk genoten en gerelaxed. Op naar de volgende uitdaging Noorwegen.

Maar daar meer over in de volgende brief.

een kleine afsluit spreuk: 
       

Rust komt van binnenuit, zoek het niet aan de buitenkant

 
Klik hier voor de foto's