Reisverhaal Frankrijk,

 

Klik hier voor meer foto's van Frankrijk naar huis

Het laatste reisverhaal van deze schitterende reis. Na de Frejus Tunnel zijn we naar een camping gereden. Er lag lekker veel sneeuw en dit was echt een prachtig gezicht. We hebben nog even gedacht om te gaan skieŽn. Maar aangezien we niet eens een winterjas bij ons hadden, hebben we dit maar laten gaan.
Het was een leuk dorp met nog ’s-avonds een kerstmarkt waar de glŁhwein heerlijk smaakte. De volgende dag wilde we nog even genieten en zijn in de sneeuw gaan lopen. De route was helaas verboden voor honden. We hadden een andere route gevonden, maar die was eigenlijk alleen voor sneeuwschoenen. Weer een leuke uitdaging dachten we. Vandaar dat we regelmatig diep in de sneeuw weg zakte. Happy ook, maar die had het helemaal naar d’r zin in de sneeuw. ’s-avonds was het aardig koud, maar met de stand kachel aan was het heerlijk warm in het Buske.

De volgende dag zijn we naar het noorden gereden richting Nederland . De wegen zijn hier echt super. Voordat je het weet rij je 120km/u, zonder dat je zorgen hoeft te maken over gaten in de weg of overstekende kamelen.
Aangezien we s’-morgens een lange wandeling in de sneeuw hadden gemaakt was het niet mogelijk om in ťťn keer naar Nederland te rijden. Daarom zijn we bij een hotel op de parkeerplaats gaan slapen. We hebben het netjes gevraagd en het was geen probleem.
Vervolgens hebben we er een mooie rijdag van gemaakt. Onderweg gestopt bij grote supermarkten en mooie dorpjes waar je normaal gesproken langs scheurt. Hierdoor kwamen we wel in het donker Nederland binnen.

Bij de grens van Nederland keken we elkaar aan en konden met een brok in onze keel even niks zeggen. We zijn weer in het kikkerlandje.
Nog een berichtje achtergelaten op het gastenboek van de top2000 op radio 2. Het bericht was ongeveer: we komen net Nederland binnen gereden na 8 maanden reizen naar MongoliŽ en genieten heerlijk van de top2000. Groetjes Frank Martine en onze hond Happy. Dat lazen ze voor op de radio en veel mensen hoorde dit, want we kregen gelijk diverse mail belletjes en smsjes. Erg leuk.
We hadden afgesproken met onze vrienden Jos en Wilma in Zuid Limburg. Ze stonden op een camping met hun hond Kobus. Kobus is de grote vriendin van Happy. Happy rook het al toen we op de camping kwamen en werd helemaal gek. Ze had de juiste camper zo gevonden. Schitterend. Het leek wel all you need is love !
Ze hebben met z’n tweeŽn een half uur over de camping gerend. Heerlijk om te zien. Hier hadden we een tijd naar uitgekeken.

In Zuid Limburg hebben we de volgende dag een heerlijke wandeling gemaakt door dit mooie stukje Nederland. Er kwam zelfs nog een zwijn tegemoet met 2 honden erachter aan. Beetje zielig voor de zwijn maar wel een mooi gezicht.
We stonden wel te kijken van al het water dat in de rivieren en de weilanden stond. Er moet hier echt veel regen gevallen zijn. ’s-Avonds heerlijk gegeten op de camping als afsluiting van deze geweldige reis met deze fijne vrienden. En toen ‘s-morgens op naar huis.  Thuis hing de vlag uit en het was versiert met mooie papieren rozen. Het huis zag er super uit en binnen had Laura, die in ons huis woonde tijdens onze reis, het huis versiert. Er stond een speciale kerstboom met daaronder allemaal cadeaus voor ons. Er waren zelfs nog pepernoten. Als dat geen warm thuiskomen is.

Na 41.500 km in 7,5 maand staan we weer voor de deur. 225 dagen onderweg geweest en daarvan 9 nachten niet in de bus geslapen.
Heerlijk om weer thuis te zijn. Genieten van de meest simpele dingen zoals een warme douche en een wasmachine. Het is ook weer erg leuk om familie en vrienden weer te zien. Nu mogen we weer een agenda gaan maken en wennen aan het Nederlandse drukke leven. Iedereen ziet er netjes uit, dus we zullen onze reiskleren die aardig verkleurd en hier en daar gaatjes erin maar in de kast hangen.

We zijn weer terug in het luxe Nederland Naar ons inziens het beste land van de wereld waar je kan wonen. Alles is geregeld, al hebben we het niet eens meer door. Er is altijd drinkwater, het riool werkt, vuilnis wordt opgehaald, altijd elektriciteit, alles is geregeld!
En natuurlijk de luxe van een warme douche, verwarming, wasmachine en internet dat blijft werken. Na zo’n trip waardeer je dit heel erg en elke keer als je iets gebruikt sta je er een minuutje bij stil en denk je hoe het in de landen was tijdens deze reis.
We hebben het in Nederland echt super goed en misschien wel het beste van de wereld. Alleen zou de zon wat vaker mogen schijnen ;)

Veel mensen hebben onze verslagen, foto’s en filmpjes gezien. Daar zijn we ook blij om, want we weten af en toe echt niet waar we moeten beginnen met vertellen. Sommige mensen vragen wat is het leukste, of het mooiste, of het minst leukste.
Hier hebben we een paar antwoorden op deze vragen:

Minst leuke: Beroofd worden van € 2,= uit ons winkelwagentje in Griekenland.
Meeste bijzonder: Openheid op de steppe in de MongoliŽ, hier ga je echt 1500 jaar terug in de tijd.
Meest speciaal:
Caroline ( Frank zijn zus ) die “even” veren voor de bus komt brengen in Kazaghstan.
Mooiste natuur:
Echt te veel om op te noemen, maar Noorwegen, MongoliŽ en Kirgistan waren wel de toppers.
Meest indrukwekkend:
* Dat we 2 families een nieuwe start kunnen geven door middel van ons gezamelijk bij elkaar gespaarde geld via de stichting steppekinderen. .  
*Genieten van de Happy bij de weeskinderen.
*Het bereiken van het Baikal meer na een lange tocht door Rusland.
*Ook indrukwekkend was Beslan de school in Rusland waar een gruwelijk gebeurtenis heeft afgespeeld.
*Zo kunnen we nog wel even doorgaan, want heel de reis was een enorm indrukwekkend!
Smerigste om te eten:
Gefermenteerde Paardenmelk. Die was er dan ook binnen anderhalf weer uur uit.
Meest Fijne:
Met z’n 3e op de simpelste manier genieten van de natuur, vrijheid en van elkaar!
Erg bijzonder:
Ons Buske die ons over de moeilijk en slechte wegen, waterdoorgangen, bergen en sneeuw veilig thuis heeft gebracht. Het is echt een top Buske. Hier hopen we nog veel en lang van te genieten.

Dankbaar: Dat we dit hebben kunnen en mochten doen. En dat we alle 3 weer gezond thuis zijn.

In onze gedachten zullen we deze reis nog vaak opnieuw beleven.
De mooie mensen die we ontmoet hebben tijdens deze reis zitten in ons hart en dat nemen we voor altijd mee.

Jammer dat we met dit reisverslag de reis moeten afsluiten. Voor ons zijn de maanden echt om gevlogen. Maar wie weet komt er ooit nog een nieuw reisverslag. We hebben het met veel plezier gedaan.
Nu is het nog even wennen om weer in het ritme te komen. En dan gaan we genieten van het mooie Nederlandse land dat ook schitterend is. Al moet je het alleen willen zien.


Heel veel groetjes en super bedankt voor jullie lieve mails, telefoontjes, post, ondersteuning, bijdragen, liefde en gezelligheid.


Frank,
            Martine
                            en een poot van Happy

 

 

Als afsluiter natuurlijk nog wat spreuken:

 
  
  
Klik hier voor meer foto's van Frankrijk naar huis