WELCOME TO JORDAN!!

Klik hier voor de foto's

Alweer een reisverhaal! ! ! Want we hebben Jordanië verlaten en willen jullie even op de hoogte houden hou alles gegaan is. Als eerste Jordanië is een geweldig land. Makkelijk om te reizen en ook hier weer zijn de mensen super aardig, gastvrij en vriendelijk. Op heel veel plekken zien mensen dat je een buitenlander bent en als eerste roepen ze dan: welcom to Jordan. De mensen zijn zo trots op hun land daar kunnen wij alweer iets van leren!! Maar om bij het begin te beginnen vanaf Syrië zijn we naar de grens van Jordanië gereden. Daar stond een douane beambte te liften, gelijk mee genomen en dat scheelde ons wat wachten bij diverse loketten en binnen 2 uur waren we de grenzen over. Je krijgt elke keer weer de slappe lach, want bij veel loketten is het gewoon één puinhoop van mensen. Het is dus goed je paspoort in de gaten houden want die gaat van hand in hand. En overal krijg je weer een papiertje met een stempel. Stempels die hebben ze hier uit gevonden!!! Maar om binnen te komen was er zelfs een vingerscan. Er werd een digitale foto van je genomen en er was een mobiel röntgen vrachtauto. En wij maar denken dat ze hier achter lopen. Ondanks dat hebben we wel hele auto's uit elkaar gehaald zien worden en er lag een man in een bak in de weg om onder je auto te kijken. Maar als wij maar veel kletsen over voetbal dan maak je veel vrienden en schiet het lekker op. En dan ben je de grens over en als eerste hoor je WELCOME TO JORDAN!!

Wat zijn de mensen echt super trots op hun land.en is echt een aanrader om hier een lekkere vakantie te vieren want er is genoeg te zien en te doen. Maar dat lees je vanzelf. Dit land is een stuk verder ontwikkeld dan Syrië, er spreken veel meer mensen engels en het is ook een stuk schoner qua vervuiling. Ze hebben ook bijna geen koeling nodig bij de slagers. Want de schapen en de kippen staan gewoon voor de deur. Dan kun je er één uitkiezen en dan draaien ze die even de nek om. Het lijkt heel bruut maar zo blijft het lekker vers en in de Nederlandse luxe restaurants doen we toch hetzelfde met de kreeft. Dus slim bedacht vonden wij. Al hoewel we geen vlees gekocht hebben. Hellaas is ook de diesel weer wat duurder. We gingen van €0,11 naar €0,39. nog een schijntje met NL. Ook veel arabieren in lange witte kleden en arafat sjaal en vrouwen in chadors. De arabieren zijn mooi om te zien maar voor de vrouwen blijven we het zielig vinden. Je ziet ze zelfs met heel hun outfit zo het water inlopen. Wat zullen die mensen het heet hebben onder hun zwarte kledij. Ja want bij 40 graden en meer wil je af en toe wel het water in, we hebben lekker gezweet in dit land.

Als we hier verder rijden in onze bus met de arko aan (alle ramen kunnen open) en dan borden zien met grens Irak en grens Israël dan zijn we weer ver van huis. Maar later waren we o zo dichtbij huis. Want Caroline (Frank z'n zus) kwam ons opzoeken in Jordanië en toen we haar ophaalden op het vliegveld bleek tot grote verassing dat onze vrienden Saskia en Emiel ook mee gekomen waren. Echt een super verassing. Ze brachten ook allerlei lekkernij mee zoals engelsedrop, appelstroop, nootjes, spekkies, bruinbrood en champagne die we proostend 's-nachts om 3 uur op de hotel kamer hebben leeg gemaakt. Maar er was nog een heel belangrijk onderdeel voor ons mee gekomen. Nieuwe veren voor de bus. Ze wogen gelukkig maar 15 kilo dus veel kleren konden ze niet meenemen. Onze grote steun en vraagbaak in Nederland Theo heeft voor ons nieuwe veren geregeld. Aangezien we door de vele onverharde wegen en vele gaten in de wegen de huidige veren niet echt voldoende waren, zijn er nu heavy duty veren onder gekomen. Echt een pak van ons hart dat je iemand kan bellen en die je echt alle goede info en materialen geeft die je nodig hebt. Super!! Met 2 auto's zijn we met z'n vijven Jordanië doorgereden. En het werd voor ons een vakantie tijdens onze reis. Ook wel weer lekker om even niet meer op elke cent te letten en het primitieve even achter je te laten. Wel leuk om te merken dat wij door de gebeden die 's-nachts geschreeuwd werden heen slapen en dat Caro, Saskia en Emiel er waker van werden. Zijn we er al aan gewend?? Of kom het geluid niet boven ons gesnurk uit?

Jordanië heeft zoveel te bieden. Er is zoveel oude historie te vinden hier. Veel bijbelse verhalen hebben zich hier af gespeeld. Sommige steden gaan 9000 jaar terug. Daar zijn nog ruines van te zien en sommige zijn nog erg goed. Ze hebben ook straten na gebouwd hoe alles was met kleden en potten en pannen, erg indrukwekkend Ook zijn we op mount Nebo geweest. De berg van Mozes die over "het beloofde land" uitkeek. Heel bijzonder om daar dan te mogen staan. De rivier de Jordaan stroomt hier, dit is de plek waar Johannes de doper Jezus heeft gedoopt en meer dit soort verhalen. Heel apart om in gedachten zover terug te gaan in de tijd. En heel speciaal om hier te mogen staan. Wat we ons wel af vroegen waarom dit het beloofde land zou moeten zijn, want het is me een droogte hier. Er zijn nog veel bedoeinen hier en je vraagt je elke keer weer af hoe deze mensen overleven met die paar geiten en kamelen in deze ontzettende droogte. Soms proberen we kinderen van de bedoeinen een ballon te geven maar ze zijn te verlegen om iets aan te nemen. Dan leggen we het maar op de grond en als we weg rijden komen ze het wel pakken.

De Dode zee was nog een hoogtepunt van Jordanië. De zee ligt op 426 meter onder de zeespiegel en het was er lekker heet. Wij hadden het er 46 graden. Het diepste en droogste plekje op de wereld. Het is ook wel heel apart om in het 20% zout houdende water te zwemmen. Als een tonnetje lig je bijna op het water. En als je je om wilt draaien moet je echt moeite doen. Frank en Emiel wilden toch proberen om naar beneden te zwemmen. Met een enorme steen bleven ze nog drijven. Verdrinken kun je hier echt niet! Wel leuk om te zien dat er een soort life guard is met een reddingsboei. Het zoute water prikte wel ontzettend aan je ogen en je moet je mond veel spoelen wil je het zouten water weg krijgen. We hebben daar in het super de luxe movenpick hotel mogen slapen dankzij Caroline haar connecties. Ongelooflijk als je van super basic ineens een ontbijt voor je hebt staan waar je niks, maar dan ook niks mist. Dat was dus schransen.
Wel een ongelofelijk tegenstelling vooral als je later buiten de bedeoinen weer ziet zitten. Verder via de Kings highway rij je langs ongelooflijke vergezichten van woestijn en nog eens woestijn. Soms zie je een klein dorp of een bedoeinentent of oude kastelen. Er zijn ook veel wervelwinden van zand die ontzettend hoog de lucht ingaan. In Dana national park hebben we in de open natuur geslapen met hele mooie vergezichten uitkijk op grote kloven en de vossen en steenbokken onder ons. Prachtig natuurgebied met ook weer diversen soorten bomen en vogels. Hier hebben we heerlijk gelopen en genoten van de natuur. De rangers waren 's-nachts nog opzoek naar stropers, wat het weer een leuke en spannende nacht maakte. Petra was een mijlpaal voor ons om te halen. Dit is één van de belangrijkste steden in de 4e eeuw geweest op de zijderoute. Maar daar in de buurt waren al steden 9000 jaar geleden! Hier kijk je al heel lang naar uit en dan ben je daar. Het is zelfs nog mooier dan je je kan indenken. Door de enorme kloven loop je in eens een eeuwen oude stad in. In de rotsen zijn de schatkamers, graftombes en huizen uitgehouwen. De rotsen hebben alle kleuren door de mineralen in het steen. Je stapt weer terug in de tijd en voelt je even in de film van Indiana Joans. 2 dagen hebben we hiervan mogen genieten met heel wat kilometers onder onze voeten.'s-Avonds toen het park eigenlijk gesloten was zijn we boven op een berg geklommen waar normaal geofferd werd en daar hebben we ook nog een prachtige zonsondergang gehad. Het is meer dan we ons voor gesteld hadden. Als je dan in de schemer terug loopt en de bedoeien die er nog wonen naar hun grotten ziet gaan, is het helemaal af. Super, super.

In tussen waren we al aardig zuidelijk aangekomen en zijn bij Wadi Rum de woestijn ingegaan. Grappig als je dan weer borden ziet staan met pas op overstekende kamelen. Echt geweldig mooie kleuren met rotsen en het zand van de woestijn. Met een 4x4 zijn we met z'n 5e gedropt bij bedoeien in de woestijn en hebben daar onder de sterrenhemel geslapen. Midden in de woestijn op een matje. Dat was weer om sprakeloos van te worden. Je wilde eigenlijk helemaal niet slapen maar sterren kijken. Zelden dat je er zoveel ziet, er was ook geen maan dus het was bijzonder mooi. Als je 's-nachts dan 1 oog open doet en de melkweg ziet wil je helemaal niet meer slapen. Maar de wind die over je gezicht heen waait doezel je zo weer in slaap. Dit zijn plaatsen die je in je leven niet meer vergeet. De zon komt tegen een uur of 5 langzaam op en de bergen tegenover je worden rood. Dan vergeet je echt alles. Om het compleet te maken zijn we toen maar een kamelen tocht gaan maken. Met 5 kamelen zijn we door de woestijn gelopen en zo naar een bron gegaan. Je schijnt op een kameel zeeziek te kunnen worden,maar het enige wat wij kregen was een harde kont. Wel een hele leuke ervaring. Heerlijk nog een kopje thee gedaan bij de bedoeinen. Wat leven die mensen hier toch lekker makkelijk. Stress is er niet en file al helemaal niet. Ja van 5 kamelen achter elkaar. Dit is een plek om gestreste managers een maand naar toe te sturen!!! Verder gegaan naar de golf van Aqaba hier liggen 4 landen aan het water heel dicht bij elkaar. Jordanië, Saudi Arabie, Egypte en Israël. Er zijn hier ook veel militairencontrole posten en marine schepen in zee. Hier hebben we heerlijk met z'n vijven gedoken op een mooi wrak. Er zijn hier hele mooie koralen en vele soorten vis. Dit is zeker niet de laatste keer dat we hier gedoken hebben.

Ook kwamen we nog andere reizigers tegen Myriam en Roland, die net 12 maanden in Afrika hebben gereisd. Ze hadden echt mooie verhalen. Als je ze wilt lezen kijk dan eens op www.myroinafrika.tk Van hebben we ook de coördinaten gekregen van een Toyota garage in Aqaba. Want de veren plaatsen ging toch niet helemaal zoals we wilden, ondanks de zeer uitgebreide tekeningen en uitleg van Theo. Dus naar de garage gegaan via de gps (super apparaat) en daar bleken ook 3 wielbouten bijna op breken te staan. Dus blij dat we dit bij de garage hebben gedaan. Met z'n alle weer terug richting Aman, en Caroline, Sas(kia) en Emiel weer naar het vliegtuig gebracht. Daar stond ook een piloot van de KLM (Harry) die voor ons een extra koel stoel voor de auto heeft meegenomen. Zo blijven onze ruggetjes bij 40 graden en meer toch redelijk droog. BEDANKT!!!! Al met al een heel mooi land en voor degene die nog wat geld en tijd over hebben ga zeker eens kijken. Want ze zijn het land erg aan het opbouwen voor de toeristen. Het zal waarschijnlijk het volgende Egypte gaan worden.

Heel veel groetjes van Frank en Martine

Klik hier voor de foto's

En de spreuk voor deze keer:

"Reizen geeft een nieuwe kijk opwaar je vandaan komt"